Feep

Feep

2015. március 20., péntek

Kedves Kollégák!

Ezúton tájékoztatlak benneteket, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma Monitoring Bizottságában – a VKF 2014. december 29-i megállapodásának II. pontjában szereplő témákban – létrehozott munkabizottságok  első ülésére a tegnapi napon került sor.

Az egészségkockázatok kompenzálásával foglalkozó munkabizottság az elkövetkező 4 hétben intenzív munkát fog végezni, így hetente minimum egyszer összeül. (várhatóan szerdánként)

A munkabizottság első ülésen a VKF partnereket a kormány képviselői tájékoztatták arról, hogy a bizottsági ülésekről hivatalos emlékeztető nem fog készülni, így megpróbálom röviden összefoglalni nektek a fejleményeket.
A munkavállalói oldal első megdöbbenését az okozta, hogy az ülés 10. perce körül derült ki, hogy néhány munkaadói oldalon ülő partner (VOSZ/MGYOSZ), továbbá az NGM 3 képviselője sem látta még a tárgyalásra megküldött, munkavállalói oldal által készített dokumentumot. (oka kérdéses, 2 hete megküldtük mindkét oldalnak)

Ezt követően, a kormányzati oldal kiemelt néhány sarkalatos pontot, melyeket a munkabizottsági folyamat során nem kíván tárgyalni. (politikailag nem támogatható elemként említi)

1. A VKF felhatalmazás és vállalás kapcsán nem kívánnak a korengedményes (Bónusz Program) javaslatcsomagról a 4 hét alatt tárgyalni, indoklása: kioltja az eredeti célkitűzést, és az elkészítendő anyagot súlytalanítja el. (Mi nem tettünk le a tárgyalásról, javaslatunk, hogy a 4. héten mindenképp tárgyaljunk a Bónusz programról is, ha időbeli korlátja van, akkor pedig egy 5. ülést jelöljünk ki a témának)

2. Részidők elismerése: Indoklásuk nem állja meg a helyét, de azzal érveltek, hogy a VKF egy új rendszer megalkotásához kapott felhatalmazást, a régi rendszerhez nem kívánnak visszanyúlni.
(Mi kiemeltük, hogy egy rendszer tisztességes lezárását követően lehet csak érdemi tárgyalásokba bocsátkozni, nem célunk a régi rendszer felélesztése, csupán a tisztes elszámolás az igényünk)

3. Speciális kezelést igénylő munkavállalói csoportok: Parázs vita zajlott a témában, elsősorban a több műszakos munkarendben foglalkoztatottak speciális helyzetéről. A kormányzati oldal érvei nem elegendőek a munkavállalói oldal számára, a vita tovább folytatódik)

A munkáltatói oldal e hét végéig vállalta, hogy megküldi vagy önálló/ vagy a munkavállalói oldal javaslatára épülő véleményét, ajánlatát, javaslat csomagját a VKF partnereknek, hogy a jövőheti ülésen, már ennek ismeretében ülhessünk tárgyaló asztalhoz.

Az NGM munkavédelemmel foglalkozó munkacsoportja jelenleg is dolgozik a koncepció hátterét adó mérési módszer/ szakmai protokoll dokumentumának kidolgozásán, melyet legkésőbb jövő hét végére ígérnek.

A munkavállalói oldal röviden tájékoztatta a jelenlévőket a javaslat csomagunk (Egészségvédelmi ellátás) alapelemeiről, az elvárt minimumokról, és célokról. Az NGM képviselői kiemelték, hogy az alapelveink egyeznek, a részletszabályok kidogozása a további vita alapja.

A munkát megkezdtük, a következő ülés várható időpontja: jövő hét szerda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése